• FUCKING ART HOUSE

    En blogg om film, politik och annat som gör livet värt att leva!

Boktips!

Posted by Tomas_Timelock On 3:53 e pasdites 2 komentet

För de som vill fördjupa sig i ämnet filmfinansiering så kommer här några boktips:

THE PRODUCERS’S BUSINESS HANDBOOK
Av Jr., John J. Lee och Rob Holt
Pris: $39.96
En bok som ger en snabb förståelse för hur Hollywood systemet fungerar. Vem är vem. Hur fungerar ekonomi och avtal. Dock lite väl anpassad för större produktioner så det är svårt att överföra på svenska förhållanden. Lite av informationen känns även gammal. Men boken ger en snabb överblick över hur hollywood systemet – borde – fungera, om det sedan fungerar så i praktiken råder delade meningar om. Med tanke på bokens pris så kan du få bättre information för pengarna.

MOVIE MONEY: UNDERSTANDING HOLLYWOOD’S (Creative) ACCOUNTING PRACTICES
Av Bill Daniels, David Leedy, och Steven D. Sills
Pris: $17.21
Lättläst rolig och utförlig bok om Hollywood systemet ur ett redovisningsperspektiv. Beskriver finansiella, redovisningstekniska och juridiska strukturer. Häpnadsväckande hur de lyckas ta sig an ett sådant tungt ämne och göra det lättläst och till och från även lite kul. Mycket lärorik. En ”måste ha läst” bok för alla som tänkt ge sig in i leken.

THE BIZ: THE BASIC BUSINESS, LEGAL AND FINANCIAL ASPECTS OF THE FILM INDUSTRY
by Schuyler M. Moore
$20.40
En mycket väl skriven, men dock något svårläst bok som belyser ekonomi och ansvar i branschen ur främst ett juridiskt perspektiv (anpassad för amerikanslagstiftning tyvärr). Mycket matnyttig men kan också vara ganska svår att ta sig igenom. Kräver ganska god engelska och möjligen lite förkunskaper om branchen. Bra om du vill lära dig att skriva avtal (eller läsa vilket kan vara minst lika viktigt). + i kanten för att den även tar upp frågor kring streamad media något de flesta böcker i den här genre hoppar över. Man läser den inte för att den är rolig även om den kanske inte är fullt så tråkig som andra böcker om juridik.

PRODUCING, FINANCING, AND DISTRIBUTING FILM: A COMPREHENSIVE LEGAL AND BUSINESS GUIDE
Av Donald C. Farber, Paul A. Baumgarten, Mark Fleischer
Pris: $12.21
En lättläst relativt heltäckande bok om processen från finansiering till distribution. Främst belyser och förklarar den alla olika former av avtal. Lite tråkig men utförlig och en bra början för de som vill lära sig.

43 WAYS TO FINANCE YOUR FEAUTURE FILM, UPDATED EDITION, A COMPREHENSIVE ANALYSIS OF FILM FINANCE
Av John W. Cones
Pris: $22.48
Fungerar lite som ett uppslagsverk för filmfinasiering och olika typer av avtal. Lite tråkig och svårläst och fick känslan att den inte var så updaterad som titeln gav gällande. Men den är kul för att snabbt få en överblick över hur många olika former av alternativ för finansiering som finns.

FILMMAKERS AND FINANCING, FIFTH EDITION, BUSINESS PLANS FOR INDEPENDENDTS
Av Louise Levison
Pris: $19.77
En mycket bra relativt lättläst bok för dem som vill ha råd på vägen I utformandet av en affärsplan för sitt filmprojekt. Den belyser och berör mer frågor kring kommunikationen av ditt filmprojekt än frågor om avtal eller redovisning även om det ibland går hand i hand. Lite tråkig läsning, men nyttig.

THE INDEPENDENT FILM PRODUCERS’S SURVIVAL GUIDE: A BUSINESS AND LEGAL SOURCEBOOK
Av Gunnar Erickson, Harris Tulchin, Mark Halloran
Pris: $16.47
Har inte läst den här boken ännu. Men den verkar ha ett väldigt bra rykte för dem som vill fördjupa sig i avtal.

Alla är på engelska och skrivna ur mer eller minre ett “hollywood perspektiv”.

Alla böcker finns att köpa på AMAZON

/tomas

2 Response for the "Boktips!"

  1. Anonim says:

    tjena tomas! gott att se att du ger kangan at degraderingen av kultursverige, snart gar vi val alla och ler som i en hollywood komedi eftersom vi inte har nagra vettiga referensramar langre, for de har blivit bortsubventionerade! anyway, det ar inte darfor jag skriver....min syster ar mitt uppe i planeringen att producera sin forsta langfilm och behover hjalp med att skriva projektbeskrivning till eventuella finansiarer. jag undrar om du har nagra tips eller eventuellt folk hon kan komma i kontakt med for hjalp? det skulle vara valdigt snallt. tack pa forhand. anna

  2. Inget ont om holywood-komedier. Många är riktigt bra. Speceillet äldre;

    Jag skulle rekomendera din syster att läsa böckerna som nämns här. Alternativt ta kontakt med en producent, tex mig :-)

    Det svåra är inte att utforma en projektbeskrivnig som ser okej ut och som kanske leder till att man får möten med finansiärer. Det svåra är att faktriskt sedan kunna sälja in förroendet för projektet i dessa möten och sedan se till att leva upp till allt det man utlovat.

    /tomas